• Andreea Chelariu

Sef sau lider?Leadership-ul se invata, la fel ca orice alt aspect ce tine de business. Indiferent de numarul de carti de management citite, MBA-uri sau traininguri urmate, marea majoritate a sefilor nou investiti in functie ajung sa greseasca, deoarece leadership-ul presupune impletirea multor skills-uri ce trebuie invatate si repetate in practica pana ajung a fi perfectionate. Schimbarea si flexibilitatea sunt parte din munca unui lider, care e deopotriva un bun profesionist in meseria sa, dar si un performer in ceea ce priveste conducerea echipei sale.


Un adevarat lider este uman, intelege ca business-ul nu se realizeaza pe hartie ci prin munca oamenilor. El cunoaste puncte slabe si punctele forte ale fiecarui membru din echipa. Isi ajuta oamenii sa creasca, ii motiveaza sa faca bine ceea ce le place si ceea ce le scoate propriile atuuri in valoare, astfel incat sa isi faca cu placere munca, sa se simta valorizati si sa performeze.

Este in egala masura mentor, coach al propriilor oameni, aratandu-se la randul sau uman - indiferent cat de bun profesionist ar fi orice sef, nimeni nu-si doreste sa lucreze cu un cyborg.


Isi tine echipa unita si stabila. Timpul echipei sale inseamna bani pentru companie, iar daca fluxul de personal este mare, acest aspect genereaza pierderi majore pentru firma.


Mix, match, win. In mod ideal, echipa inseamna un grup neomogen de persoane cu ambitii, varste si abilitati diferite. Un grup cat mai echilibrat din perspectiva genului (femei/barbati). Multi sefi au tendinta de a-si forma echipa din oameni care nu le ridica dificultati din punct de vedere management - fiind foarte asemanantori in gandire cu ei sau supunandu-se deciziilor luate cu usurinta, fara a le combate.


Este important sa ai alaturi oameni diferiti, care vad lucrurile din alta perspectiva. Altfel ca sef poti merge orbeste pe drumul tau, in final piata fiind cea care iti va comunica ca ai gresit - iar tu vei investi timp si bani pentru a ajunge in mod dureros la concluzia la care ai fi putut ajunge de la inceput daca ai fi dezbatut liber, in echipa, subiectul. O organizatie sanatoasa lasa oamenii sa isi exprime opiniile, pentru ca doar prin dialog pot fi generate idei si solutii.


Conduce prin exemplul personal. Stie ce presupune munca fiecarui om din echipa sa si are grija sa nu-si supraincarce oamenii cu task-uri inutile. Pentru a putea face acest lucru, intai trebuie sa cunoasca business-ul si departamentul pe care il conduce. Liderul 'transpira' alaturi de oamenii sai, ii motiveaza sa mearga mai departe cand lucrurile devin dificile, ii ajuta in indeplinirea anumitor taskuri mai delicate.


Unui leader adevarat nu ii e teama ca isi va pierde 'scaunul'. De aceea angajeaza oameni valorosi sa-i mearga alaturi. Departe de a avea o atitudine olimpiana, de zeu printre muritori, liderul nu se impune prin pozitie, ci isi castiga autoritatea prin modul in care gestioneaza situatiile.


Folosim pluralul, nu singularul. Era o reclama candva la cafea - tu vii cu ideile, noi venim cu cafeaua. Munca in echipa nu este doar o expresie sforaitoare preluata dintr-o carte de management. Seful isi poate usor adjudeca o idee valoroasa a unui subaltern. Este insa cel mai toxic, mai periculos lucru - deoarece isi demotiveaza oamenii, pierzandu-si credibilitatea in fata echipei.


Liderul identifica 'veriga slaba' si o elimina. Persoanele toxice, care o iau 'pe contrasens', incurcand circulatia nu fac decat sa piarda din timpul si energia echipei, generand dezorganizare si timpi morti. Prezenta lor poate frustra intreaga echipa, creind dezechilbre in dinamica grupului. Aici intervine un alt aspect important - puterea liderului de departament in cadrul companiei - deoarece un lider care nu este sustinut de management sau de departamentul de HR in aceasta directie se va lupta cu morile de vant. Departamentul este parte integranta a companiei, nu poate functiona de sine statator. Ajungem astfel la un nou aspect - liderul face lobby pentru propriul departament in cadrul companiei. Nu exista departamente disparate, totul e interconectat.


Investeste in oamenii valorosi si ii ajuta sa promoveze in cadrul companiei. Cand un om performeaza foarte bine in cadrul departamentului, exista tendinta de a-l tine pe loc deoarece oricine i-ar lua locul va performa - macar temporar - sub nivelul la care performeaza acesta. "Tintuirea' omului pe post il poate determina pe aceasta sa caute un nou challange in afara companiei. Un lider nu se va teme sa-si sustina oamenii valorosi sa creasca, intelegand ca nu pierd un om bun din departamentul propriu, ci castiga un om valoros pentru companie.


Deleaga si dezleaga. Increderea este foarte importanta in orice relatie interumana, Evident, nu poti avea incredere intr-un junior sa faca munca de senior, sau intr-un om venit de exemplu din domeniul telecomunicatiilor sa negocieze in prima sa zi de munca cel mai important contract in compania ta de distributie mezeluri. Know-how-ul se dobandeste in timp, dar odata dobandit un lider va avea mereu incredere sa isi lase oamenii sa actioneze, fara a face micro-management. Delegarea ii acorda managerului mai mult timp pentru a se focusa pe alte aspecte de business, iar pentru oamenii din echipa se traduce prin eficienta si libertate de miscare.


Never lose the focus. In multitudinea de liste to-do este facil sa pierzi focusul, concentrandu-te pe varii taskuri ce nu au legatura cu scopul principal al departamentului sau al companiei. Un lider nu pierde din vedere obiectivul final, prioritizand in mod eficient sarcinile departamentului. El armonizeaza intreaga activitate a echipei in vederea atingerii acestui scop final.


Un sef devine lider invatand practic si teoretic sa isi insuseasca toate aceste skills-uri, fara a uita ca ceea ce era valabil in urma cu 2 ani poate fi perimat astazi. Lucrurile evolueaza cu o viteza mai mare ca niciodata, generatiile noi venind cu challenge-uri si oportunitati noi de a dezvolta business-ul. So, last but not least, un lider isi asuma si genereaza schimbarea in business si in modul in care conduce echipa, altfel business-ul si echipa il va schimba pe el.


23 iunie 2019

www.360retail.ro

50 views

© 2018 by 360 RETAIL CONSULTING